2009-04-01 15:38:12• hírek • Szatmár.ro

Áprilistól nyit a múzeum

Áprilistól októberig, minden hét keddjén látogatható a Meszlényi Gyula Egyházművészeti Gyűjtemény.

Kevesen tudják, hogy városunk büszkélkedhet egy egyházművészeti múzeummal is, amely a Székesegyház épületében található, bal oldali bejárattal (a Székesegyház régi sekrestyéjének öt termében). Az ott helyet kapott állandó kiállitás 217 képzőművészeti és iparművészeti tárgyat foglal magába. Nem egy közülük egyházművészeti ritkaság, ami csak nálunk tekinthető meg.

A kiállítás áprilistól újra látogatható, minden hét keddi napján, 10 és 16 óra között. Csoportok is látogathatják, előzetes bejelentkezéssel, a 0749 121 564-es telefonszámon.

Meszlényi Gyulát 1888. április 29-én szentelték Szatmár püspökévé. 1905.-ig tartó vezetése alatt, a Szatmári Egyházmegyében számos alapítványt, iskolát alapított. Huszonnégy templomot építtetett teljesen vagy részben, irodalmi kört szervezett, politikai és társadalmi lapot indított. 1891-1892-ben kibővíttette a Püspöki palotát, 1904-ben pedig, az Egyházmegye fennállásának 100. évfordulóján felépíttette a szatmári tűzoltóságnak, a máig városunk szimbólumaként szolgáló Tűzoltótornyot.

Püspökségének ideje alatt, az általa építtetett és felújított templomok a kor legkivállóbb művészeinek alkotásaival gazdagodtak, ami nagyban hozzájárult az egyházművészeti gyűjtemény kialakulásához.

Részlet az egyházművészeti kiállításból

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: